5 Ağustos 2010 Perşembe

Ankara'nın kalbi Los Angeles'ta atıyor...


Önceki günlerde, ABD'de Ermeniler'in en yoğun yaşadığı bölgelerden biri olan, Los Angeles'ta, Garbis Davouyan ve Hrayr Turabian adlı iki Amerikalı Ermeni hukukçu ilk kez Türkiye'yi doğrudan muhatap kabul eden bir tazminat davası açtı. Dava başvurusunda uluslararası hukuk ve insan hakları ihlali, haksız kazanç iddialarında bulunulduğu çeşitli ABD kaynaklı ajans haberlerinde yer aldı. Bunun yanısıra davacı olan bu kişiler, Emeniler'den alındığı öne sürülen toprak, bina, işyeri, banka mevduatı, mülk ve paha biçilemez olduğu savunulan bazı tarihi eserler için de tazminat talep ettiler.

Bu dava ABD kökenli Ermeniler tarafından açılan ilk dava değil. Ancak farklı özellikler taşıyor. İlk olarak daha önce açılan davaların tümünde "soykırım" iddiasında bulunuluyordu. Bu davada sözde soykırım ile ilgili tek bir ifade geçmiyor.

İkinci unsur ise daha önce açılan davaların hiçbiri Türkiye'yi doğrudan hedef almamıştı. Genellikle sigorta şirketlerine, olmadı bankalara açılmıştı. Öyle ki AXA sigorta şirketi bu kişilerle uzlaşıya giderek bir miktar tazminat ödemeyi dahi kabul etmişti.

Ancak, şimdiki dava Türkiye'nin Ermeni politikaları konusunda ilk kez büyük bir sorun taşıyabilir. Peki neden? Hemen anlatalım...

Daha önce açılan davaların hepsinde mahkemeden sözde soykırımı da tanıması isteniyordu. Ancak bu husus bir çok kez ciddiye alınmadığı gibi dava dilekçeleri de mahkeme tarafından kabul görmedi. Yani, dava açılan ülkelerin hukuk sistemleri, "BM tarafından soykırım olarak kabul edilmemiş konuları benim tartışmam doğru değil" değerlendirmesini yaptı.

Ama bu kez masada yer alan, sözde soykırım değil. Bu kez zorla el konulduğu iddia edilen mal ve mülkler ile banka hesapları, tarihi eserler ve hatta uğranılan manevi zarar masada... İşte bu nedenle Türkiye'nin bu davaya yönelik savunmasını hazırlarken çok ama çok dikkatli olması gerekiyor.

Dışişleri Bakanlığı ile yaptığımız görüşmeler ise şimdilik bakanlığın izlemede olduğunu gösteriyor. Ankara Los Angeles mahkemesinin davayı kabul edeceğine pek olasılık vermiyor. Yine de Los Angeles'te anlaşmalı olunan hukuk bürolarına talimat gönderilmiş: "yakından ilgilenin"

Ankara'nın davanın kabulü durumunda yapacağı savunma da üç aşağı beş yukarı hazır gibi... İlk olarak 1915 olayları sırasında zorla yeri değiştirilen Ermenilere gönderildikleri yerde, aynı oranda toprak ve üstüne de tazminat verdiği mahkemeye anımsatılacak. Yani herhangi bir zarar olmadığı anlatılmaya çalışılacak...

Şimdilik bekleyip göreceğiz...

Hiç yorum yok: