27 Ağustos 2010 Cuma

SÜMELA'DAN RUHBAN OKULUNA ÇIKAN YOL...



Biraz geç olsa da, bu konu hakkında bir şeyler yazmak gerektiği kanaatindeyim. Sümela Manastırı'nda Fener Rum Patriği Barhalemeus'nun da katılımıyla 15 Ağustos tarihinde on yıllar sonra ilk kez ayin gerçekleştirildi.

Bu ayin ilk başta "aman protesto olmasın"dan öte gündeme gelmedi. Daha sonra gazetelerimizde haberin hak ettiği yeri de bulduğunu söylemek sanırım doğru olacaktır. Neredeyse tüm yazılı ve görsel basın, ayini yakından izledi.

Ayin sırasında yaşanan tek olumsuz unsur, Yunanistan'dan gelen bazı kişilerin üzerinde Pontus Rum Devleti yazan tişörtler giymiş olmalarıydı. Bu da büyüktülmediği için, sıkıntıya neden olmadı. Tişörtleri giyenler de tepki görmediklerini farkedince sessizce üzerlerindekini çıkardılar.

Şimdi gelelim Manastır'da gerçekleştirilen ayinin önemine...

Uluslararası kaynaklara göre, manastırda gerçekleştirilen ayin, Yunanistan'ın Atina'ya Camii yapmama konusundaki tutumunda yumuşamaya neden oldu.

Bu nedenle Ankara da Yunanistan'ın yakın süreçte Atina'ya camii yapılması konusunda adım atmasını bekliyor.

Yunanistan'ın Atina'ya cami yapmayı kabul etmesi ise AB'nin de uzun süreden beri beklediği çok önemli bir konuda gelişmeyi beraberinde getirecek. Peki nedir bu diyorsanız, ki başlığı okuduğunuz için demeyeceğinize eminim, Ruhban Okulu'nun açılmasına ilişkin süreç çok ama çok hızlanacak.

Türkiye, Ruhban Okulu'nun açılması için uzun zamandan bu yana Atina'ya camii inşa edilmesini şart koşuyor.

Böylece Sümela Manastırında yapılan ayin sayesinde, yıllardır büyük sorun yaratan hem cami hem de Ruhban okulu sorununun çözümü kolaylaşacak.

Hiç yorum yok: