23 Şubat 2011 Çarşamba

CEZAYİR'DEN HABER VAR: BİZ MISIR DEĞİLİZ


Ortadoğu’daki olaylar Cezayir’i de etkisi altına alırken, ülkenin Planlama ve İstatistik Bakanı Hamid Temmar ile Brüksel'de biraraya gelme fırsatı buldum. Temmar, Cezayir yönetiminin en önemli bakanlarından biri. Öyle ki, Cumhurbaşkanı CransMontana Forum tarafından verilen liderlik ödülünü kendisi adına alması için Temmar'ı görevlendirmiş.

Kendisiyle uzun uzadıya bir sohbet edemesem de, Mısır'da, Tunus'ta ve bölgenin diğer ülkelerinde süren olayların, Cezayir'e etkisi konusunda ağzından birkaç cümle almayı başardım.

Temmar klasik Arap bakanlardan farklı olarak oldukça büyük bir entellektüel birikime sahip, Fransa'daki üniversitelerin büyük bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmış bir akademisyen...

Kurduğu cümlelerden bile bu derinliği farkedebiliyorsunuz. Ancak iş siyasete binince, insanın gözü kör olabiliyor herhalde. Temmar'ın bölge ülkelerindeki devrimler, halk hareketleri ve bunların Cezayir'e etkisi üzerine yaptığı açıklamaları noktasına dokunmadan size aktarıyorum.

- BİZDEKİ OLAYLAR FARKLI: Tunus ve Mısır’da gerçekleşen olaylarda halkın topyekün olarak sokağa çıktığını görüyoruz. Ancak Cezayir’de böyle bir durum kesinlikle söz konusu değil. Olayları düzenyen muhalefette çok uç noktada yer alan 2 parti.

- 100 KİŞİ: Bunu yapanların sayısı iki parti bile olsa, sokağa inenlerin sayısına bakıyoruz. Mısır’da ve Tunus’ta milyonlar sokağa dökülmüştü. Ancak bizde gösterileri düzenleyenlerin sayısı 100-200’ü geçmez. Dolayısıyla olayların aynı ruhu taşıdığını söyleyemeyiz.

- SOKAĞA İNERLERSE TUTAMAYIZ: Bakın şimdiye kadar gerçekleşen olaylarda ne Tunus’ta ne de, Mısır’da polis ya da ordu tarafından bastırılamadı ve çok önemli sonuçlar doğurdu. Dolayısıyla bu örnekler bize gösteriyor ki, halkın hareketinin önünde hiçbir şey duramaz. Dolayısıyla Cezayir’de de benzeri olaylar olsa, bunun önünde yine kimse duramaz. Ancak yine anımsatmak istiyorum. Bizde gerçekleşen olaylar iki uç parti tarafından düzenlenen ve 100-200 kişinin katıldığı gösterilerden ibaret. Halktan da destek görmüyor.

- DEMOKRATİKLEŞME GEREKİYOR: Cezayir’de olaylar çıkmamış olması bizim demokratikleşme adımları atmayacağımız anlamına gelmiyor. Demokrasi sadece Kuzey’deki ülkelerin hak ettiği bir şey değil. Tabii ki kuzeyle güneyin tam kesiştiği noktada yer alan Cezayir halkı da demokratikleşmeyi ve daha iyi hayat şartlarını ne yapılırsa yapılsın daha fazlasını her zaman hak ediyor.

Hiç yorum yok: